Kaamos & revontulet

 

Revontulet ja kaamos luovat pohjoiseen talviseen maisemaan taianomaista kauneutta, jossa taivas tanssii vihreän, violetin ja punaisen sävyissä pimeällä taivaalla auringon pysytellessä horisontin alapuolella vuorokauden ympäri.
 


Kaamos on Pohjolassa aikaa, jolloin aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle, luoden ympärilleen sinisen hämärän ja hiljaisuuden 
 


Kaamos on pohjoisessa ilmenevä ilmiö, jossa aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle useiden viikkojen ajan. Se alkaa joulukuussa ja kestää aina tammikuun puoliväliin asti, pituus vaihtelee alueittain. Kaamoksen aikana päivänvalo korvautuu sinisellä hämärällä, joka tuo oman erityisen sävynsä talviseen maisemaan. Vaikka aurinko pysyy piilossa ei pimeys kuitenkaan ole täydellistä, sillä lumi heijastaa valoa ja taivaanranta hehkuu usein vaaleanpunaisen pastellin sävyissä. Monille kaamos tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea luonnon hiljaisuutta ja rauhaa.



Revontulet ovat Pohjolan taivaan värikäs näytös, jossa mystiset valot tanssivat pimeällä yötaivaalla

 

Revontulet, joita monissa kulttuureissa on kutsuttu eri nimillä, ovat olleet vuosisatojen ajan mystinen ja lumoava valoilmiö pohjoisen taivaalla. Moni kansa on kehittänyt omia tarinoitaan ja myyttejä revontulista.

Suomessa uskottiin, että taivaalle tanssivat valot syntyivät tuliketun juostessa hangilla; ketun häntä pyyhkäisi lunta ilmakehään luoden taianomaisia kipinöitä, revontulia. Mystinen tulikettu oli metsästäjien salainen toive, ja sen saaminen olisi ollut merkki elämän tavoitteiden saavuttamisesta. Tämä tarina on kuitenkin vain yksi monista tavoista, joilla revontulia on selitetty ennen tieteellistä ymmärrystä.

 

Miten revontulet syntyvät?

Nykyään tiedämme, että revontulet syntyvät, kun auringosta purkautuva hiukkasvirta, aurinkotuuli, törmää Maan ilmakehään. Nämä varautuneet hiukkaset vuorovaikuttavat ilmakehän atomien ja molekyylien kanssa, jolloin syntyy värikkäitä valoilmiöitä – vihreä on yleisin väri, mutta revontulet voivat loistaa myös punaisena, violettina ja sinisenä riippuen siitä, mitkä molekyylit ovat osallisina ja millä korkeudella ilmiö tapahtuu.

Revontulien aktiivisuus perustuu auringon noin 11 vuoden välein vaihtuviin sykleihin, joista voimakkaat auringonpurkaukset, erityisesti aurinkomaksimissa, lisäävät revontulien esiintymistä. Tällä hetkellä elämme revontulisyklin aktiivisinta kautta, jolloin revontulia voi havaita iltaisin tai öisin lähes aina, kun taivas on kirkas.

 

Milloin ja missä revontulia voi nähdä?

Paras aika nähdä revontulia on juurikin kaamosaika, kun yö on pitkä ja taivas pysyy pimeänä. Taivaan spektaakkelin näkeminen vaatii myös pilvettömän sään, sekä mieluiten ympäristön keinotekoisten valojen ulottumattomissa.

Aktiivisuuden seuraamiseen on saatavilla useita palveluja ja sovelluksia, jotka auttavat ennakoimaan parhaita hetkiä kokea tämä luonnon ihme. Aurora Alert on erinomainen sovellus revontulien ennakointiin Suomessa. Sovelluksen voi myös määrittää lähettämään puhelimeen hälytys kun revontulia voisi näkyä taivaalla.

Lataa Aurora Alert

Revontulet Valtavaaralla, Ruka-Kuusamo